Antal sidvisningar senaste 30 dagarna

torsdag 25 februari 2010

EKOT VILSELEDER OM FÖRSVARSMAKTENS BUDGET

I dag berättar Ekot om att Försvarsmaktens budgetöverskott för förra året blev större än väntat, hela 2,5 miljarder kronor. Detta är ju gott och väl. För statskassen är det angenämt att en stor myndighet ett år ger betydande pengar tillbaka.

Men i samma inslag/nyhetstext berättar SR Ekot att Försvarsmakten 2008 hade ett underskott på 1,5 miljarder kronor. Det är sant att det fanns en kraftig obalans mellan olika anslag 2008 och att Försvarsmakten tvingades dra in kraftigt på förbandsverksamheten för att klara kostnadsutvecklingen. Men det är inte sant att det uppkom något underskott i myndighetens totala budget - trots att många journalister och politiker slirade på fakta så drog Försvarsmakten inte över med en enda krona 2008. Därför är det förrädiskt och vilseledande att ge den ekonomiska knipan benämningen underskott - nästan alla som är icke insatta tolkar det som att man har "dragit över" sin budget. Vilket Försvarsmakten inte har gjort på åratal.

Det är tråkigt att denna felaktighet om Försvarsmaktens budgetdisciplin ska trumpetas ut ännu en gång. Återstår att se om det kommer att rättas på ett öppet och iögonenfallande sätt.

Inga kommentarer: