Antal sidvisningar senaste 30 dagarna

måndag 15 februari 2010

OM ATT MEDIER STAVAR FEL PÅ NAMN

Hur ofta upptäcker jag inte att journalister felstavar människors namn i sina texter? I dag hade nyhetskanalen.se en artikel om att Cristina Stenbeck väntar tvillingar, men både i rubrik och text stavades hon Christina.
So what, tänker kanske en del. Vad spelar det för roll om det finns ett h eller inte, man förstår ju ändå vem som åsyftas? Ja, det är inte felinformation som är problemet just här. Utan det är två saker: a) förtroendet för mediet sjunker och b) misstanken infinner sig om att alla fakta kontrolleras lika illa som namnet.

I högtidstalen ägnar sig ju alla makthavare åt att tala om vikten av att behålla och förvalta förtroende, även mediemaktisar gör det. Och då kan man ju undra hur det kommer sig att även stora medier ofta missar på namnen. Som TV4, som Svenska Dagbladet, som SVT Text.

Jag gör bedömningen att dessa medier helt enkelt inte har några rutiner för att säkerställa att det blir rätt med namnen. De utgår från att den ensamme reportern/skribenten alltid gör rätt.

Att detta är en orealistisk utgångspunkt vet alla som har korrekturögon. Ändå gör många medier på detta sätt.

Frågan är då: är medierna i allmänhet noggrannare med andra fakta än namnen? Finns det kontrollrutiner för andra påståenden och uppgifter än inblandade personers namn? Skulle inte tro det. Om det funnes sådana rutiner skulle sannolikt också felstavade namn korrigeras.

Så tyvärr avslöjar de felstavade namnen en generell opålitlighet hos medierna. Det är svårt att tänka sig att kontrollen allmänt skulle vara god, men att de medvetet hoppade över namnen och lät dem bli lite hipp som happ. Särskilt som namn på etablerade personer är synnerligen lätt att kontrollera.

Så felstavade namn, som Cristina Stenbecks, är ett lackmustest på ett mediums allmänna trovärdighet. Det är bra om både medierna själva och allmänheten förstår detta, så att vi inser att vi inte kan utgå från att det vi läser på nyhetsplats är korrekt.

Inga kommentarer: