Antal sidvisningar senaste 30 dagarna

tisdag 9 mars 2010

FASCINERANDE TRANSPARENS

För oss som är med på socialmediet Twitter har en del av mystiken kring den politiska journalistiken fallit. Många politiskt aktiva är flitiga på Twitter och flera politiska reportrar redovisar ofta vad de arbetar med och vad de är ute efter. Ibland känns det som att vara en fluga på väggen i reporterns arbetsrum.

I dag har en socialdemokratisk bloggare hävdat att socialminister Göran Hägglund räckte ut tungan åt henne i dagens interpellationsdebatt. Detta påstående har redan "vidarebefordrats" av Politikerbloggen, medan Expressens Niklas Svensson ställer frågor direkt till socialministern, som ju är den ende allianspartiledaren som är aktiv på Twitter.

Jag gissar att en och annan pressekreterare sliter sitt hår när medierna gasar förbi deras nät och konfronterar partiledare och andra högdjur direkt via sociala medier. Jag skulle tro att detta inte håller i längden, men det släpps upp många försöksballonger nu när politiksverige har upptäckt Facebook och Twitter.

De flesta politiska reportrar är nog tveksamma att visa upp så mycket av sitt arbetssätt som Niklas Svensson gör. Men det är rätt sympatiskt med öppenhet - även från journalister, eller hur?

UPPDATERING KL 16.00
Ovanstående skrev jag omkring kl 15.52. När jag hade publicerat det gick jag åter till Twitter och fann att Göran Hägglund redan hade svarat på Niklas Svenssons fråga och också blivit tackad för sitt snabba svar. Hägglund förnekar bestämt att han skulle ha räckt ut tungan mot den socialdemokratiska ledamoten.

I vanliga fall tar det timmar för en reporter att få kontakt med ett statsråd eller en partiledare. Här gick det på mindre än tjugo minuter.

Allt talar för att medial begåvning är på väg att bli en ännu viktigare faktor när partierna utser sina främsta företrädare.

Inga kommentarer: