Antal sidvisningar senaste 30 dagarna

torsdag 4 november 2010

KUNGEN HANTERADE INTE SKANDALSTÄMNINGEN

En pressträff som inte förbereds är ett vågspel. En pressträff utan budskap är meningslös. En pressträff där ett 50-tal journalister lockas ut bortom ära, redlighet och mobiltäckning är en riskabel provokation mot en stursk tredje statsmakt.

Men viss information fick vi ändå. Kungen har fortfarande inte läst boken. Och tydligen inte hans rådgivare heller. Han har talat med sin familj och han och övriga familjen ”väljer att vända blad och se framåt”. Det låter för mig som att han inte vill, kan eller vågar lyfta på locket kring sånt som har hänt i privatlivet. Innebörden är, som jag förstår det, att inte gräva i gamla synder ungefär.

Den viktigaste meningen var den här: – Det som hände har hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt. Han hänvisade också till att det är mycket att göra på jobbet och man "hinner inte sitta och läsa böcker en hel dag".

Det fanns inte ett enda tydligt budskap. Men det fanns ett otydligt: det blev klart att kungafamiljen inte vill veta vad folk säger om forna tider. Jag fick känslan att han nog inte kommer att öppna den där boken överhuvudtaget. Och intrycket blev att nu är det färdigsnackat, det här var kungens "kommentar", punkt slut.

Men kungen tar en betydande risk när han säger att det som hände har hänt långt tillbaka i tiden. För såvitt jag förstår anser författarna och en del av källorna att det finns diskutabla händelser under 80-talet och början av 90-talet.

Det är nog få som vill lasta kungen för tonårsäventyr och Alexandrafestande, men från och med bröllopet 1976 så finns nog ett betydligt mindre handlingsutrymme.

Rykteskarusellen och spekulationerna lär nu fortsätta, med en blandning av sanning, påhitt och opålitliga rykten. Han borde ha inställt jakten, läst boken och förberett ett budskap till svenska folket som var sant, relevant och övertygande. Det blev pannkaka det här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men var är allmänintresset. Varför är det OK att hänga ut kungens privatliv? Var går gränsen på vems privatliv man kan hänga ut i media. Jag tycker media borde skärpa sig och växa upp. Detta är sandlådejournalistik....

Staffan Dopping sa...

Jag kan förstå din fråga, men principen är att ju mer makt/offentlig position man har - desto mindre blir den privata sfären. Kungen har ingen politisk makt, men hans informella makt ska inte underskattas.
En makthavare får inte agera i privatlivet på ett sätt som underminerar den offentliga positionen. Sen tycker ju inte alla att en kung inte får partaja på gangsterhak eller umgås lättvindigt med bubbelbadsflickor. Men många tycker så.
Oavsett det - kungen har haft en given chans att i samband med boken göra ett framträdande där han bygger förtroende. Det kan göras på olika sätt, beroende på vad han har att säga. Men han tog inte den chansen i dag.

Felix sa...

Sedan tror jag också det handlar om två andra saker.

Ett) Man kan misstänka att hans partajjande gjorts på skattepengar, nya eller gamla.

Två) För republikaner som mig själv kan det ofta verka som att monarkin till viss del lever på att vara lite bättre, finare och noblare än oss andra. Om kungen nu skulle grisa så ordentligt som det verkar, nu eller förr, är det klart vi vädrar morgonluft..

Maria sa...

Nä, inte blev det pannkaka. Kungen talade till folket så att folket förstod. Han struntade i att vara PR-mässig och snuvade journalisterna på konfekten. Vi får väl se hur länge de orkar suga på karamellen nu, men vi andra har redan vänt blad för länge sedan.

tourner la page= a) vända bladet, börja på ny kula b) glömma och förlåta

Staffan Dopping sa...

Till Maria: Om du ser ovanför mitt blogginlägg så kan du se att jag har utvecklat och viss mån reviderat min första bedömning.
Men att vara PR-mässig är inte att blidka journalisterna och strunta i folket, den som kan kommunicera med sina målgrupper och bevara eller stärka sitt förtroende har ägnat sig åt skicklig PR.
Jag tror att kungen hade kunnat göra ett betydligt bättre jobb (även gentemot allmänheten), men sannolikt har han avvärjt de värsta hoten. Dock är det problematiskt att hans "vänner" agerar så kontraproduktivt i sina möten med medier. Sådant drabbar kungens varumärke.