Antal sidvisningar senaste 30 dagarna

måndag 15 november 2010

TIDNINGARNAS WEBB-TV SLOG UT RADION

NÄR uppspelet inför Mona Sahlins avgång pågick på Sveavägen 68 satt jag på ett X2000-tåg och försökte följa utvecklingen. Jag zappade mellan aftonbladet.se, expressen.se, svt och Sveriges Radio, och fick också många uppdateringar på Twitter. För 20 år sedan var alltid radion (särskilt den lokala, men även riksprogrammen) snabbast och mest flexibel vid stora nyhetshändelser. I dag är radion nästan sämst just när något händer.

Mona Sahlins pressträff om avgången kom att hamna nästan mitt i Ekots paradsändning kvart i fem. Trots det blev inslagen om s-krisen hafsiga, avbrutna och fulla av missar. När Mona Sahlin ännu inte var framme vid mikrofonerna överlämnades sändningen tillbaka Radiohuset, trots att det kokade av rykten och dramatik i lokalen.

Samtidigt sände Expressen och AFtonbladet sedan länge direktsänd webb-TV från Socialdemokraternas högkvarter. Om de sändningarna kan man visserligen ha många synpunkter, men när det närmar sig huvudnyheten är de klockrent professionella. Vi som är publik har då också fått en rejäl förhandskunskap om vad som kan komma att ske.

För mig som gammal radiot är det sorgligt att höra hur avslaget, yrvaket och - framförallt - ljudfattigt - det blir när Sveriges Radio Ekot försöker fånga nyheter som händer mitt framför mikrofonen på personalen. Svt hade möjligen också kommit i gång vid 16.50 när Mona Sahlin berättade att hon inte ställer upp för omval. Men radion kom på sista plats. Sorgligt nog.

8 kommentarer:

Thomas Mattsson, Expressen sa...

@Staffan Dopping: Direktsänd webb-tv blir bara billigare att producera och sända, och det kommer att gynna tidningsföretagen eftersom man har många medarbetare (läs: reportrar, fotografer) på fältet och snabbt kommer att kunda sända ut rörligt material.
Det finns förstås massor att bli bättre på, men de tv-satsningar på lokalt innehåll som senast Upsala Nya Tidning och tidigare andra lokaltidningar dragit igång är spännande. Kombinera dessa broadcast-kanaler med möjligheten för tidningarna att också sända direkt på sina sajter, så har tv-utbudet på nyhetsområdet ökat radikalt.
Och det kan bara vara bra för journalistiken.

Staffan Dopping sa...

Tack för kommentaren, Thomas! Jag antar att det är smart också att låta vissa reportrar göra värnplikt hos TV4 och lära sig grunderna i TV-mediet, för att sedan återvända till fadershuset med ny kompetens i ryggen ;-)

Nils Östergren sa...

Tycker som gammal radiostation också att det är sorgligt och anar samma undergångsvibbar kring SR som kring s. Men det är kanske överdrivet. Eller...?

Nils Östergren sa...

Ha ha. Radiot blev radiostation med T9.

Staffan Dopping sa...

Kul felskrivning, Nils! Tja, jag tror att det är dags för SR att acceptera att medierna växer samman (papper/TV-webb) och att radiomediet I NYHETSSAMMANHANG inte är unikt.
Ett rejält strategiskt förändringsarbete krävs för att säkerställa vad i dagens radioutbud som är OMISTLIGT. På nyhetsfronten är det en undergångsväg att bara fokusera på att inte slås ihop med Svt. Men just det är ju sedan ett bra tag den viktigaste hållningen från radioledningen...

Nils Östergren sa...

Det mest omistliga är i mina öron hållningen, dvs public-service-diton. Kombinerad med ett gott hantverk ger den ett fantastiskt utbud. Men efterfrågan på den hållningen, som vi känner den, tycks falla lika kraftigt som på s-politik - därav min parallell ovan.

Undrar ibland om det är public-service-begreppet som behöver förändras. Det grumlas allt mer, t ex av en nyhetsvärdering på glid mot det triviala och kommersiella - en nyhetsvärdering som dessutom skiftar mellan eter och webb.

Man kan få berlinmursvibbar av det som händer just nu. Sossarnas betongpolitik har visserligen vittrat länge men nu faller den lika handlöst som muren. Och visst liknar radiohuset på Gärdet i Stockholm en betongmur - om än glasad...

Niklas sa...

MEN! Ett extrainsatt Studio Ett på nästan 60 minuter samma kväll. Det är ändå inte illa pinkat...

Staffan Dopping sa...

Niklas, visst är det så. SR är fortfarande mycket bra på analys och fördjupning efter att något stort har hänt. Det håller jag med om.
Men det som för 25 år sedan var radions paradgren, snabbt, direkt och levande om det som händer NU - det är i dag ofta en pinsamhet.